March 7, 2010

Aparat foto INFRAROSU

Sunt mai multe tutoriale pe net cum sa-ti transformi aparatul foto sa fotografieze in infrarosu. Eu am sa povestesc cum am facut eu acest lucru pe o camera Panasonic DMC-LS2.
Am inceput prin a desface aparatul foto, am desurubat suruburile si am incercat sa scap de partea din spate pe care e si ecranul. Ecranul are doua panglici care sunt prinse de placa cu circuite a aparatului ele trebuiesc scoase din conectorii de pe placa.
Am incercuit locul unde se afla conectorii panglicilor de la ecran, primul cel din stanga si al doilea cel de sus din cei doi incercuiti. Pentru a desface panglica ridicati clapeta neagra de pe conector.
Atentie sa nu atingeti partea din dreapta sus a aparatului pentru ca riscati sa va curentati ! Orice aparat foto care are blitz are si un condensator care inmagazineaza energia de la baterii necesara aprinderii blitzului.
Pana sa-mi dau seama m-a scuturat de cateva ori apoi am pus o banda izlatoare care sa foloseste la cablurile electrice.
Am desfacut apoi si partea din fata si partea de sus.
Am scos apoi obiectivul cu tot blocul in care e prins. Atentie sunt doua panglici care trebuiesc desfacute pentru a putea fi scos obiectivul. una in partea de jos si una in partea de sus.
Obiectivul l-am intors invers si am inceput sa-l desurubez. Nu stiam cum sa ajung la filtrul ce opreste radiatia infrarosie sa intre la senzor asa ca am desfacut prima data obiectivul cu tot sistemul de lentile si nu am gasit nici un filtru apoi am desfacut tablita sub care e senzorul si filtru.
Am pus mai multe poze ca sa ma fac mai bine inteles. Trebuie desfacuta doar tablita din cele 3 suruburi cu care e prinsa. Eu m-am chinuit rau de tot sa desfac suruburile alea. Unul din ele mai mult l-am smuls decat l-am desfiletat. Am indepartat apoi panglica de plastic pe care e senzorul si am desprins filtrul (adica gemuletul ce sa vede in ultima poza). In locul filtrului am pus o bucata de film foto developat. Am folosit partea neagra de pe film cea care este expusa la lumina cand punem filmul in aparat.
Nu va recomand sa desfaceti obiectivul, eu l-am desfacut crezand ca asa voi gasi filtrul.
In partea din stanga este un sistem de lentile unele fixe, altele care cu ajutorul unui motor se pot deplasa inainte si inapoi pe axa optica. In partea dreapta este un sistem format dintr-o lentila care are rolul de a focaliza imaginea pentru senzor. In momentul in care tin declansatorul apasat la jumatate aceasta lentila este actionata de motorul din dreapta si gaseste distanta dintre senzor si grupul de lentile din stanga astfel incat imaginea sa fie focalizata.
Eu am scos placa care sustine lentila cu tot cu lentila si cand am pus-o la loc nu mai stiu daca am pus-o la aceiasi distanta cum era. Motorul are un sistem cu filet care poate controla distanta lentilei (cat de jos sau cat de sus daca privim poza) astfel incat sa focalizeze imaginea pe senzor. Nu stiu daca aparatul cand trebuie sa focalizeze plimba lentila sus si jos si cauta pozitia unde e imaginea mai clara si acolo fixeaza lentila sau stie unde a lasat lentila ultima oara si-i comanda o miscare calculata. Banuiesc ca prima varianta dar cred ca am schimat putin pozitia lentilei si din acest motiv nu-mi mai focalizeaza in anumite cazuri. Am incercat sa o las sus, apoi jos apoi la mijloc dar cand desfaceam iar aparatul o gaseam in diverse pozitii aleatoare. In ultima poza in stanga vedeti doua panglici care duc la niste motoare din obiectiv care muta pozita lentilelor printr-un sistem de tuburi ce intra unul in altul, acele panglici nu stiu daca mai stau cum ar trebuit sa stea desi m-am chinuit sa le indes pe acolo. De cateva ori a trebuit sa desfac obiectivul din cauza acelor panglici. Porneam aparatul dar nu putea sa miste tuburile cand dadeam zoom asa ca desfaceam obiectivul si incercam sa aranjez panglicile.
Banuiesc ca vreti sa vedeti si rezultatele.
 
La pozele de mai sus e umblat la level.
Camerele web sunt mult mai usor de modificat si selecteaza cat de cat spectrul IR.
Daca v-am starnit curiozitatea spor la modificari.

No comments: